Foto: Patrik Widegren /SVT

Ett stickat kulturarv visas upp

Uppdaterad
Publicerad

För 90 år sedan gav gotländskan Hermanna Stengård ut boken ”Gotländsk sticksöm”, en bok som i närmaste blev en bibel för många handstickare. Nu öppnar en utställning på Gotlands museum, där arvet efter Hermanna visas upp.

– När Hermanna gav ut sin så hade hon redan samlat på stickning. Hon föddes 1861 och när hon växte upp i slutet av 1800-talet så såg hon att handstickning var på väg att försvinna. Hon intresserade sig mycket för det och började samla in föremål, säger Anso Norling, hemslöjdskonsulent på Gotlands museum.

En hel monter full med idag 90-åriga vantar. Det är något av det som Hermanna Stengård samlade in när hon levde. Nu visas de, tillsammans med andra stickade plagg, upp på Gotlands museum. Utan Stengårds insatser hade förmodligen många mönster som syns i utställningen försvunnit.

– I och med att hon samlade in mönster och gav ut en bok så fick de ju en spridning. Inte bara på Gotland utan även på fastlandet och även i andra delar av världen. Det är 90 år sedan boken gavs ut, men det är rätt fantastiskt att den är så känd och efterfrågad att förlaget valde att göra ett nytryck förra året, säger Anso Norling och berättar att boken haft stor betydelse genom åren.

– Än idag så kan du ju gå på Visbys gator och hitta dessa mönster i affärerna. Det tycker jag är lite häftigt, säger hon.

Utställningen på Gotlands museum öppnar den 23 maj och pågår hela året ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.