Foto: Patrik Widegren /SVT

Extra ambulans till Gotland i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan granskar SVT och #ettsverige hur ambulanssjukvården ser ut i landet.

En plats där tillgången på ambulanser är begränsad är Gotland. I vissa lägen räcker inte ambulanserna till. Särskilt sårbart är det under sommaren då befolkningen ökar kraftigt.

– I runda tal så har vi 500 ambulansärenden per månad men på sommaren är det 700, säger Rolf Forsman, beställarchef på Region Gotland.

600,000 besökare

På Gotland finns fyra ambulanser men en är inte alltid tillgänglig eftersom dess besättning också används till ambulanshelikoptern som mest används för att transportera patienter till sjukhus på fastlandet. Under sommarmånaderna får Gotlands drygt 57,000 invånare mycket sällskap då runt 600,000 personer besöker ön. En naturlig följd är att antalet larm till 112 också ökar. Det har däremot inte antalet ambulanser gjort. Men i år får man förstärkning med ytterligare en ambulans över sommaren.

– Vi ser sedan flera år att belastningen på sommaren ökar och nu kompenserar vi det genom att ha lite större resurser, säger Rolf Forsman.

”Någon som inte kan få hjälp i tid”

Men frågan är om det räcker. Redan nu under lågsäsong kan ambulansbrist uppstå. Förra måndagen inträffade två trafikolyckor med kort mellanrum samtidigt som ett akut sjukdomsfall pågick och helikoptern var på väg till fastlandet. De tre ambulanserna räckte inte till. Man fick då ringa in extra personal för att bemanna en som inte var i drift.

– Det kör ihop sig emellanåt, men det händer med långa mellanrum, säger Rolf Forsman.

Vilka risker finns det då när det blir som förra måndagen?

– Det är klart att det är en risk, om det skulle hända flera trafikolyckor samtidigt, eller många akut sjuka samtidigt, att det är någon som inte kan få hjälp i tid, säger Rolf.

Bara över sommaren

Den extra sommarambulansen kommer att finnas från slutet av juni till mitten av augusti. Några planer på att permanenta den finns inte.

– Nej det ingår inte i det här underlaget utan vi har den sex veckor på sommaren mellan klockan 11.00 och 21.00. Vi har värderat att det är då den gör mest nytta.

Räcker det med tanke på befolkningsökningen?

– Nu är det så att vi har många besökare till Gotland men de är förhållandevis friska ändå. Antalet ärenden ökar ju inte i samma utsträckning som antalet människor på Gotland, säger Rolf Forsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.