Foto: Oskar Jönsson/SVT

Miljörörelsen firar regeringsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljöorganisationer ockuperade Ojnareskogen sommaren 2012 och stoppade då avverkningen av skogen. I dag är man glada över att regeringen utsett området till Natura 2000.

Fältbiologerna ordnar tillsammans med Grön Ungdom ett tårtkalas utanför Rosenbad under måndagens lunchtimma.

– Vi kommer sitta på gräsplätten utanför Rosenbad och äta tårta för att fira. Alla privatpersoner och organisationer som kämpat för Ojnare är välkomna att delta, säger Sara Vikström Olsson, ordförande för Fältbiologerna, i ett pressmeddelande.

Kampen om kalket på Gotland

– Beslutet som kom idag visar att gräsrotsrörelser kan göra skillnad. Rättsprocessen är inte över än men detta beslutet kommer i princip omöjliggöra ett ja till brytning i området, säger Sara Vikström Olsson.

”Stort symboliskt värde”

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, säger i en kommentar att regeringens beslut är en stor seger för miljön:

– Vi ser allt för ofta att områden som ska skyddas för sina naturvärden i praktiken inte får det skydd de ska ha. Detta är en ny berättelse där människors engagemang under tio år visar att regeringen måste ta miljöskyddet på allvar. Därför har den här frågan även ett stort symboliskt värde.

WWF utsåg 2013 Ojnareskogen till en Svensk pärla i behov att utökat skydd.

– Det är otroligt glädjande att vi nu kan ana slutet på den segslitna striden om Ojnareskogen. För WWF är det självklart att detta unika område ska skyddas både för sin unika natur och dess betydelse för vattenförsörjning för både människor, djur och natur. Vi hoppas nu att Naturvårdsverket och Länsstyrelsen går vidare och gör nationalpark av området som planerat, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet