Alex Berndtsson och Abdu Abderahaman Ali.

Flyktingpojkar räddar juniorfotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande flyktingpojkar har räddat Östra Ryds IF:s juniorlag i fotboll.

Det började som ett integrationsprojekt och ett sätt att rädda Östra Ryds IF:s juniorlag i fotboll. Ensamkommande flyktingpojkar bussades ut för att fylla ut leden.

Men under hösten har så många nya tillkommit att det skulle räcka till fler juniorlag – något som innebär nya utmaningar för klubben.

#flykt

Eritrea och Somalia

Det var i våras vi träffade dem. Killarna som kommit hit ensamma från Eritrea, Somalia och andra ställen. Nu kom de med bussen från boendet i Söderköping för att spela boll i Östra Ryds juniorlag. Ett lag som annars inte skulle haft tillräckligt med spelare.

Nu är det november. Säsongen är slut, men träningen fortsätter. Nu på konstgräsplanen inne i Söderköping.

– Vi kom inte jättebra till, men vi vann en del matcher och spelade ändå rätt bra tycker jag så jag är nöjd, sammanfattar spelaren Alex Berndtsson den gångna säsongen.

Över 40 killar på träningarna

I våras var de ett tjugotal. Efter höstens flyktingkris kommer det över 40 killar på träningarna. Det stora intresset har blivit en rejäl utmaning för den lilla klubben. Det behövs fler sponsorer men också många fler ledare.

Det är därför gamle spelaren Eje Bladh har lockats hit på prov den här regniga novemberkvällen.

En del är väl duktiga och en del är väl mindre duktiga men så är det ju överlag så att det är ju inte bara här, säger han när han ser på killarna som tränar.

Nästa år skulle klubben förmodligen kunna få ihop minst två juniorlag. Men än så länge är inget bestämt.

– Ja, jag vet inte riktigt hur vi ska göra då. Vi har ju ett a-lag som gärna ser några spelare hos sig, säger Adis Kulenovic som är en av ledarna.

A-laget vill ha dem

Flera av killarna har redan fått träna och spela med a-laget. Men inte alla vill dit. För många är kompisarna i just juniorlaget en trygg punkt i tillvaron.

Och Eje Bladh då? Nja, han vill nog fundera ett varv till på tränarjobbet innan han bestämmer sig för om han vill börja pendla från Norrköping till Söderköping eller Östra Ryd.

– Efter nyår bestämmer jag mig. Vi får se, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet