Kommunalråden i Linköping presenterade förslaget om att flytta landningsbanan. Foto: Caroline Lindblad/SVT

Förslaget: Flytta landningsbanan

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades ett förslag till nytt avtal mellan Linköpings kommun och Saab om flygplatsen.

Förslaget innebär att landningsbanan ska flyttas 600 meter åt sydost. Det ska ge mindre buller, mindre kostnader för bullerskyddsåtgärder och ge möjlighet för stadsutveckling och bygga en tätare stad.

Detta  vill kommunen för att kunna säkerställa byggandet av 10.000 nya bostäder i Kallerstad, Stångebro och Tannefors.

– Det här är ett väldigt viktigt och positivt beslut för Linköping. Nu har vi säkrat flygplatsens funktion för en fortsatt positiv utveckling av näringslivet både i Linköping och i regionen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Flytten av banan, samt en breddning, beräknas kosta 310 mijoner kronor och fördelas så att kommunen står för 210 miljoner och Saab 100 miljoner.

Förslaget har tagits fram av parterna och kommunens ersättning till Saab för år 2016-2017 föreslås bli 55 miljoner kronor. För åren 2018-2021 föreslår man att ersättningen ska vara 112 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.