Foto: Patrik Widegren/SVT

Försvarets helikoptrar synade Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års förseningar så har flygvapnets nya helikoptermodell börjat komma på plats. Idag flög man över Gotland för att förbereda sig inför kommande övningar.

Två av flygvapnets helikoptrar modell 14 står redo för avfärd på flygbasen F17 i Visby. Under dagen ska dom samla information om bra landningsplatser och se vilka skyddsobjekt som finns runt om på ön.

I slutet av sommaren ska de användas i den stora Arméövning 15, som bland annat hålls här på ön.

– De här helikoptrarnas största fördel det är att kunna förflytta trupp och materiel snabbt, det vill säga att snabbt kunna få ut en trupp till Gotland, säger Per Olsson, chef för 1:a helikopterskvadronen i Luleå.

Jägarbataljonen är med

Också delar av arméns jägarbataljon är på ön. Med hjälp av helikoptrarna, som kan transportera tio fullt utrustade soldater, så ska de snabbt kunna användas i en eventuell konflikt.

– Vi ska kunna verka mot högvärdiga mål hos motståndaren. Vi kan också samla in information om händelser. Vi är ett lätt förband som fort kan transporteras, särskilt med helikoptrar, säger Mathias Holmqvist, ställföreträdande chef för jägarbataljonen i Arvidsjaur.

År 2001 beställde Sverige 18 stycken helikoptrar som skulle levererats 2008. Kraftigt försenade kom de första inte förrän 2011 till helikopterflottiljen i Linköping. Hittills har Sverige fått nio av de 18 beställda maskinerna.

– Vi ser nu att de trillar in ganska så snabbt i alla fall, framförallt de helikoptrar avsedda för markstöd som vi använder, säger Per Olsson.

Första gången på Gotland

Eftersom helikoptrar har fattats inom flygvapnet, så har de inte använts på Gotland tidigare. Men i takt med att fler maskiner levereras, så kommer de bli vanligare i övningar i hela landet.

Men Per Olsson kan inte säga hur många som skulle kunna sättas in i skarpt läge på Gotland.

– Försvarsmakten har ju beställt 18 stycken så det skulle ju kunna vara det rätta svaret. Men det har helt och hållet att göra med vilka andra uppgifter de ska göra, säger han.

Mer information på försvarsmaktens hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.