Foto: svt

Glädjande nyheter för Göta Kanal

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en historisk dag, detta räddar kanalen från stängning, säger vd:n Anders Donlau

Idag presenterade Regeringen att i den kommande höstbudgeten en satsning med 100 miljoner kronor på renovering och restaurering av Göta Kanal. Kanalbolag har tidigare pekat på behovet av åtgärder för att säkerställa kanalens skick över tid. Ett stängningshot 2016 är nu avvärjt.

– Det är en otrolig framgång att vi har fått gehör för att kunna rädda kanalen, säger vd:n Anders Donlau.

I Östergötland går kanalen genom fyra kommuner och renoveringsbehoven är störst i Söderköping.

– Det är glädjande nyheter både för Söderköping och för Göta Kanal. Det här kommer att innebära både arbetstillfällen och förutsättningar för besöksnäringen att utvecklas, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande i Söderköping.

Förra veckan menade Göta kanalbolaget att  renoveringsbehovet kommer att kosta bortåt en halv miljard kronor.

– Det här är bara en första fas. Vi hade bara äskat 100 miljoner och jag är övertygad om att vi får mer pengar till upprustning dom kommande åren, säger Ander Donlau

Göta Kanal stod färdig år 1832 och av den 190 km länga vattenvägen är 87 km grävt för hand. Längs kanalen finns stora behov av åtgärder för kajanläggningar, kanalbankar, broar och slussar – för att trygga funktionen och säkerheten i kanalen. I Söderköping har kanalhamnen årligen över 300 000 besökare.

– Göta kanal är en viktig attraktionsfaktor för Söderköping och det är glädjande att startskottet nu går för den upprustning som kanalen så väl behöver. Söderköpings kommun vill gärna medverka till att göra Göta kanal till en ännu viktigare tillgång för regionens besöksnäring, säger Ravander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.