Foto: TT/David Magnusson.

Gotlandsvävare får stipendium på 100.000

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges skickligaste damastvävare Hans Thomsson från Gotland tilldelas Hemslöjdens nyinstiftade stipendium på 100 000 kronor.

Han är den första som får ta emot Barbro Wingstrands nyinstiftade stipendium som ska vara en uppmuntran för slöjdare, hantverkare och konsthantverkare som ägnat mycket tid och möda åt det immateriella kulturarvet och som sprider kunskap om gamla hantverkstekniker.

Pengarna ska gå till fördjupning, vidareutveckling och spridning av stipendiatens specialitet, vilket i det här fallet är damastvävning. Damast är en uråldrig vävningsteknik som möjliggör mönsterformer i runda, raka och slingrade linjer och där mönstren bildas genom kontrasten mellan blanka och matta ytor.

Tekniken kräver stor kunskap om vävstolens alla delar och om hur de fungerar i relation till varandra. Det är en kunskap som Hans Thomsson skaffat genom att själv renovera en damastvävstol. Tekniken kräver också kunskap om mönsterkonstruktion och det tidskrävande uppsättningsarbetet är mycket komplicerat.

Sin första vävstol fick Hans Thomsson när han gick på mellanstadiet i Hemse. Han har fått prestigfyllda uppdrag under sin konstnärskarriär och har bland annat vävt dukar till kungahuset. Nu bor han och är verksam i Äskekärr utanför Kinnekulla där han har sin ateljé och sina vävstolar i ett gammalt mejeri.

Stipendieutdelningen sker den 8 september i samband med evenemanget Handmade Issues på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.