Street Art-deltagare på Länsmuseet i Linköping

Graffiti – ”definitivt något vi ska hålla på med”

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnar ”48 timmar” på Östergötlands museum i Linköping – en utställning om en kurs i graffiti och gatukonst.

– Graffiti är definitivt något vi på museet ska hålla på med, säger projektledaren och museipedagogen Caroline Morgansdotter Blomsten.

Street Art Academy

En grupp deltagare med olika bakgrund, ålder och inställningar till konst har gått den årslånga kursen i graffiti och gatukonst på Östergötlands museum.

För två år sedan startade museet Street Art Academy – ett projekt som förutom kursen, hållit workshops på fritidsgårdar och ungdomshus.

– Det är en konstform som många är intresserade av. Och om vi har workshops i andra tekniker är det något som vi ska ha i det här också, säger Morgansdotter Blomsten.

Graffiti upprör

Museets graffitiprojekt började med ett helt annat konstprojekt – högstadieelever som kom till museet för att tolka konstverk ur museets samlingar. En del skolungdomar ville tolka de befintliga konstverken genom att måla graffiti.

– Vi förstår att graffiti är något som upprör, men konst ska ju samtidigt ge effekter och vara ett samtalsämne att beröras av. säger Caroline Morgansdotter Blomsten.

Konst eller skadegörelse?

På min fråga om var gränsen går mellan rent klotter och graffiti svarar hon:

– Klotter är det som det inte finns så mycket tanke kring. Att det görs på olagliga platser. Graffiti görs på platser där man får måla – där drar jag nog gränsen.

Och att deras Street Art Academy bidrar till att minska den olagliga målningen på stan, tror Caroline Morgansdotter Blomsten bestämt på.

Utställningen 48 timmar pågår 4/10-13/12 och under utställningstiden arrangerar museet även workshops för vuxna vid två tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.