Foto: SVT

Hotad delfin kan räddas av Östersjöforskning

Uppdaterad
Publicerad

Samma teknik som har använts för att räkna ut beståndet av tumlare i Östersjön kan nu användas för att kartlägga en akut hotad delfin i Brasilien.

Precis som tumlare i Östersjön, är Franciscanadelfiner i Brasilien svårräknade, bland annat eftersom de är uppe vid ytan under mycket kort tid. Franciscanadelfinen är Sydamerikas mest hotade valart men eftersom man vet för lite om hur populationen ser ut, har åtgärder för bevarande av arten inte kunnat sättas in. 

Avlyssnar ekolodsljud

I Östersjön har Naturvårdsverket och Kolmården det senaste året ansvarat för ett projekt där man med modern teknik lyckats avlyssna tumlares ekolodsljud, och på så vis fått en klarare bild över beståndet. Nu har Kolmårdens forskningschef Mats Amundin besökt Brasilien för att undersöka om samma metod kan användas för de hotade delfinerna i Brasilien.

Undersökningen förväntas pågå under sex månader och om det visar sig att tekniken fungerar även för den här arten, kan den komma att användas runt flera länder i Sydamerika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.