De flesta vill undvika akutmottagningen och ringer 1177 för att ta reda på var de kan få råd istället. Foto: TT

Inga förändringar för sjuksköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Nu backar ledningen från att förändra poängsystemet för sjuksköterskorna i Region Östergötland.

Arbetstidssystemet bygger på att de anställda får mer poäng om de arbetar kvällar och helger, vilket i sin tur ger en högre lön i slutänden.

Men enligt ett förslag från arbetsgivaren, Region Östergötland, ville man sänka poängen för de obekväma arbetspassen för att spara pengar. Och över 300 sjuksköterskor vid Sinnescentrum, Hjärt- och medicincentrum samt Barn- och kvinnocentrum vid sjukhusen i Linköping och Norrköping skulle få en mindre ersättning för de här arbetspassen.

Det här skapade stora protester från de anställda. Och enligt tidningen Vårdfokus, meddelar nu HR-direktören Mats Uddin i ett mejl till Vårdförbundet att arbetet med att se över poängmodellen lagts på is.

– Vi är verkligen glada idag. Det har varit så starka protester och våra förtroendevalda har varit mycket aktiva genom att ordna möten och bilda opinion. Det har spelat en avgörande roll för att få dem att backa, säger Pia Molander till Vårdfokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.