Kalkanställda hoppas på fortsatt brytning

Uppdaterad
Publicerad

Alla väntar nu på regeringens beslut i Ojnarefrågan. Inte minst de anställda på de berörda kalkföretagen. I dag var IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe på Gotland för att träffa medlemmarna på Nordkalk, Cementa, och SMA Mineral.

Anders Ferbes besök kommer bara dagarna innan ett beslut väntas från regeringen. Om beslutet blir att peka ut Ojnareskogen till natura-2000 område, innebär det med stor sannolikhet att Nordkalks planerade kalkbrott inte blir av, och att SMA Minerals utökning av kalkbrottet här i Stucks stoppas.

– De anställda är jätteoroliga för jobben, för framtiden, för möjligheten att överhuvudtaget bo kvar på Gotland, säger Anders Ferbe.

Kampen om kalket på Gotland

”Det är deppigt”

På Nordkalk jobbar idag cirka 50 personer. Vid SMA Mineral finns cirka 15 anställda och lika många underentreprenörer som berörs.

– Nu är det väldigt jobbigt. Det är väldigt många som redan tror att det är bestämt, men Anders säger att det inte är det. Så vi får hoppas på att de kan ändra beslutet, säger Per Fallden som är anställd på SMA Mineral. Han får medhåll av Roger Möllerström som jobbar på Nordkalk.

– Det är deppigt. Vi har väntat så länge på det här tillståndet, säger han.

Vill hitta annat natura 2000-område

Som en sista åtgärd innan beslut så har regeringen gett länsstyrelsen på Gotland i uppdrag att senast på fredag redovisa om det kan finnas andra naturområden som skulle kunna skyddas istället för Ojnareskogen. Det är en lösning som Anders Ferbe, som haft kontakt med olika ministrar den senaste tiden, skulle välkomna.

– Jag tror att det faktiskt är möjligt att hitta ett natura 2000-område som inte inkräktar på möjligheten att fortsätta att bryta kalk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet