Foto: Patrik Widegren /SVT

Klubbordföranden lämnar Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT berättade i fredags så skjuter Mark- och miljööverdomstolen upp målet med Nordkalks planerade kalkbrott. Målet har snart pågått i 10 år. Hos de anställda på Nordkalk är osäkerheten inför framtiden stor. Ovissheten har fått den fackliga klubbordföranden att tröttna. Till SVT Nyheter Öst säger han att han kommer att säga upp sig.

I dag skulle förhandlingarna ha börjat i Mark- och miljööverdomstolen, och den 28 maj skulle domen ha kommit – en dom som med stor sannolikhet skulle ha avgjort den mångåriga tvisten om Nordkalks planerade kalkbrott.

Men allt skjuts nu upp i väntan på att regeringen ska avgöra om marken i stället ska bli ett Natura-2000 område. För de anställda förlängs känslan av att aldrig få veta.

Kampen om kalket på Gotland

– Det är väl den största uppgivenheten som vi känner här nere. Att vi inte kan få någon framtidstro vad det gäller jobb och arbetsplats och så vidare, säger Lars Brane.

Folk mår jättedåligt

Lars Brane är en av 53 Nordkalk-anställda på Gotland. Han har sett hur arbetsplatsen förändrats under de tio år han varit anställd och som domstolsprocessen pågått.

– Det är väl den största förändring som jag varit med om i mitt liv sedan man fick barn då. Det är ett mänskligt lidande. Folk på företaget mår jättedåligt. Det är många saker som hänt den sista tiden som gör att tilltron är borta, säger Lars.

Ett turbulent år

Det senaste året, och fram till i lördags, har han också varit klubbordförande för IF Metall. Ett turbulent år med varsel och uppsägningar av personal. Han var själv varslad men fick behålla jobbet men har ändå tagit beslutet att säga upp sig från företaget till hösten. Osäkerheten inför framtiden är för svår.

– Det är ett beslut som jag tog redan för ett år sedan; att säga upp mig, söka ett nytt jobb och komma iväg lite från det här. Det blir nog att lämna ön också. Det finns ingen anledning att vara kvar, inte och plåga sig men...Nu räcker det. Det finns inget mer att ge här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet