Kolmården tror på Bamse

Publicerad

Nu är Kolmårdens djurpark, Liseberg och andra turistmagneter redo att öppna för säsongen, och förväntningarna är höga.

Med bara dagar kvar tills de svenska nöjesparkerna slår upp portarna är förväntningarna uppskruvade.

Liseberg tror på miljardomsättning även i år, medan Parks & Resorts hoppas på nya Bamses Värld – och gäster som lägger räntepengarna på att roa sig.

Parks & Resorts har hällt in överskotten från alla parker i gruppen i det som är koncernens stora hopp inför säsongen: Bamses värld i Kolmården, som öppnar den 1 maj.

En yta motsvarande halva Gröna Lund fylld med den dunderstarka björnen och hans kompisar.

– Vi tror att den här satsningen kan göra att besökarna kommer hit oftare, säger Christer Fogelmarck.

40 000 extra besökare

Redan i år räknar parken med att Bamse ska locka kanske 40 000 extra besökare, men hoppas på mer än så.

Det snickras och målas just nu för att nöjesparkerna ska kunna öppna för säsongen. Såväl Liseberg som Gröna Lund öppnar lördagen den 25 april.

-Vi har ganska höga förväntningar inför årets säsong, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks & Resorts som äger en rad stora anläggningar som Gröna Lund och Kolmården.

Flera projekt som var byggarbetsplatser i fjol står klara att visas upp. Samtidigt slipper många parksugna lägga pengarna på boräntor just nu.

-Det är ett lågt ränteläge, folk torde ha mer pengar i plånboken och då tenderar det att spilla över på vår verksamhet.

Nyheter, nyheter

Liseberg sopade rent i sina egna rekordlistor i fjol, med en fördubbling av vinsten till runt 119 miljoner kronor. Ett sådant år till vågar inte vd Andreas Andersen hoppas på, men han tror att omsättningen kan spränga miljardvallen igen.

-Vi lägger till halloween under höstlovet i år, så man kan säga att vi förlänger säsongen, säger Andreas Andersen.

Trycket är högt på att hela tiden erbjuda något nytt. Inte minst i Norden, där de stora parkerna har väl inarbetade varumärken men där besök utifrån kan påverkas av vem som har häftigast grejor att visa upp.

-Det är jätteviktigt! säger Andersen, som i år öppnar Mechanica, en maskin som enkelt uttryckt snurrar dig i alla plan samtidigt.

Starkare säsong

Astrid Lindgrens Värld i småländska Vimmerby var några tusen besökare ifrån halvmiljonstrecket 2014 och tror på en starkare säsong nu. 13 maj öppnar parken och vd Joacim Johansson ser betydligt fler bokningar i stugby och camping än i fjol.

Dagarna före premiär är en speciell tid för en nöjesparksdirektör.

-Jag vandrar genom parken, ser aktiviteten, blommorna som är på väg – det är en ganska fin känsla, säger Andreas Andersen.

Christer Fogelmarck:

-Det ska bli så himla härligt!

Fakta: Stora nöjesparker

Liseberg toppar besökslistan i Sverige, med 3,1 miljoner besök 2014. Bolaget som driver parken är i praktiken helägt av Göteborgs stad via kommunala Stadshus AB.

Gröna Lund på Djurgården i Stockholm välkomnade drygt 1,3 miljoner genom vändkorsen i fjol. Ägaren Parks & Resorts har också Kolmården, Skara Sommarland, Furuvik och Aquaria i sitt stall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.