Tekniska verken i Linköping investerar för att kunna ta emot ännu mer utländska sopor. Foto: SVT

Kommunstyrelsen klubbar klimatsatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun ska satsa sammanlagt nästan 150 miljoner kronor på klimatkompensation och laddstolpar.

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar under tisdagen att bilda ett nytt bolag för att genomföra klimatkompensation för de koldioxidutsläpp i kommunen som inte kan byggas bort med andra lösningar. Satsningen är ett led i det mål som fastslogs 2011 – att Linköping ska vara koldioxidneutralt 2025. 

Många miljoner

Bolaget ska investera i förnyelsebar energi och ska på det sättet kompensera för de koldioxidutsläpp som görs i kommunen. Kommunen sätter in 100 miljoner kronor i bolaget, som placeras under kommunkoncernen Linköping stadshus AB. Men enligt kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP) är de pengarna bara en grundplåt.

elbil

– Det kommer att behövas många 100 miljoner kronor mer i framtiden. Vi har lagt den här budgeten, sen blir frågan när nästa stora tillskott kommer och när det blir.

Teknikneutral satsning

Tanken är att bolaget ska investera i den teknik som för tillfället är mest effektiv och lönsam, och enligt kommunmajoriteten är det i nuläget vindkraft. Även andra energislag kan dock bli aktuella i framtiden.  De satsningar som bolaget gör ska utföras och driftas av Tekniska verken.

Tankställen för elbilar

Kommunstyrelsen godkände på dagens möte också att kommunala Tekniska verken går in som delägare i företaget Clever Sverige. Företaget bygger laddlösningar och säljer el till elvbilsanvändare, och målet är att Tekniska verken ska bli en aktör på marknaden för elbils-laddning. 

Skjuter till pengar

Tekniska verken vill köpa 24 procent i bolaget för 4 miljoner kronor, och dessutom skjuta till 40 miljoner kronor till bolagets fortsatta finansiering. Även Öresundskraft och Jämtkraft är delägare i bolaget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elbil

Mer i ämnet