Kontroll av sopor obefintlig

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska verken i Linköping satsar en miljard kronor på en ny panna för att bland annat bränna utländska sopor.

Samtidigt är kontrollen av importerade sopor nästan obefintlig, visar den granskning som SVT Nyheter har gjort. Sverige är en av Europas största avfallsimportörer. Efter att kommunala energibolag investerat miljarder de senaste tio åren, har flera kommuner blivit beroende av just sopor.

Ny panna, mer sopor i Linköping

Tekniska verken i Linköping har precis investerat i en ny panna och det innebär att man snart kan ta emot ännu mer importerat avfall.  Soporna som ska användas transporteras med både lastbil och båt. Men det görs inga kontroller av innehållet i soporna trots att länsstyrelsen tillsammans med Tullverket har ansvar för detta. Allt bygger på företagets egna stickprover.

Vill ha bättre tillsyn

Riksrevisionen konstaterar i sin nya rapport att stora brister finns vid avfalltranporter och nu vill man se en bättre tillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.