LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade i Norrköping. Foto: Göran Malmqvist/SVT

Krav på tidigare ostlänk

Uppdaterad
Publicerad

LO är berett att trycka på för att bygget av Ostlänken ska snabbas på. Det sade ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i sitt första maj-tal.

– Det finns ju ingenting att vänta på. Vi har 400.000 arbetslösa. Vi har statliga finanser i väldigt gott skick. Vi har ingen ränta. Då är det i dagsläget väldigt mycket bättre att staten lånar upp och börjar bygga till exempel Ostlänken, sade Thorwaldsson vid en pressträff innan första maj-tåget.

Efter att ha tågat från Nya Parken så fick faktiskt Thorwaldssons tal hållas inomhus på grund av regnet. Några hundra personer lyssnade på LO:s ordförande i Kårhuset i Norrköpings industrilandskap.

Thorwaldssons tal präglades av krav på investeringar. Han tycker att den socialdemokratiska regeringen är lite för feg och skulle vilja se att regeringen vågar satsa sig ur krisen. LO kräver att investeringarna i vägar och järnvägar höjs till en procent av BNP. Det motsvarar 9 miljarder kronor varje år.

Norrköpingsborna applåderade när Thorwaldsson visade på Norrköping som ett gott exempel. Han berömde byggandet av 1000 lägenheter i Norrköping i år.

– Jag säger nu till alla andra kommunpolitiker, till alla som jobbar med det här i hela Sverige, åk till Norrköping. De kan lära er hur det går till. Bygg bostäder nu!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.