Foto: SVT

Liten risk att donatorbarn träffar sitt halvsyskon

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler barn kommer till genom assisterad befruktning. Nu visar Linköpingsforskare att risken är låg att donatorbarn med genetiska band skaffar barn ihop – mindre än en procent, enligt ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

I Sverige föds cirka 75-100 barn årligen med hjälp av donerad sperma från svenska män. Om donatorn ger upphov till tio barn är risken att några av dem skulle skaffa barn ihop så låg som 0,9 procent. Vid upphov till 15 barn har den ökat till två procent och vid 25 barn stigit till fem procent.

Viktigt med säker process

– Det är nödvändigt med en diskussion kring en tillförlitlig gräns för hur många barn en donator får ge upphov till för det saknas idag. För oss inom professionen är det viktigt att processen är säker för det kommande barnet, dess föräldrar, donatorn och i slutändan också samhället, säger Gunilla Sydsjö, professor vid Linköpings universitet.

Olika inom EU

Inom EU skiljer sig regelverken åt kring hur många barn en donator får ge upphov till. I vissa länder är det så många som 25 barn. I Sverige rekommenderar Socialstyrelsen inte fler än sex barn. När nya EU-regler kom inom området förkastades dock Socialstyrelsens rekommendation och de som utför assisterad befruktning arbetar i stället utifrån att donatorsperma får ge upphov till barn i sex familjer.

– Det här resultatet visar att Socialstyrelsens rekommendation om max sex donatorbarn bör följas inom vården, menar Gunilla Sydsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.