Foto: Mjölby bibliotek

Låneboken lämnades tillbaka – efter 35 år!

Uppdaterad
Publicerad

Det tog 35 år och nio månader innan boken kom tillbaka till Mjölby bibliotek.

”Nunnan i Vadstena” av arbetarförfattaren Ivar Lo-Johansson gavs ut första gången 1973. Boken är en så kallad sedeskildring och består av fem längre berättelser ”från fjärran historiska miljöer till aktuella samhällsfrågor”, enligt Ivar Lo-sällskapets hemsida.

Den 30:e januari 1980 gick lånetiden ut för ett exemplar av Nunnan i Vadstena som lånats på Mjölby bibliotek. Nu har låntagaren lämnat tillbaka boken till biblioteket.

Kunde ha kostat 9100 kronor

Om den långa lånetiden berott på ren glömska eller svårighet att släppa ifrån sig en omtyckt bok är oklart. Helt klart är dock att biblioteket i Mjölby i det här fallet inte valt att hålla hårt på sina bötesprinciper. De skriver i ett inlägg på sin Facebooksida:

”Sent omsider kom detta lån, med återlämningsdatum 1980-01-30, tillbaka till biblioteket! Enligt uträkningar skulle detta resulterat i en häftig bot på 9100:-, men vi kände oss snälla:)”

44 år för Strindberg

En liknande incident inträffade på Stockholms stadsbibliotek i mars 2014. Då lämnades ”Brev” av August Strindberg tillbaka efter 44 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.