Före detta jämställdhetsminister Nyamko Sabuni: ”Vi nekar inte män anställning.” Foto: TT

Linköpingsbo DO-anmäler storföretaget

Uppdaterad
Publicerad

Under oktober månad anställer teknikkonsultföretaget ÅF enbart kvinnor för att jämna ut könsfördelningen på arbetsplatsen. Nu anmäler en Linköpingsbo initiativet till Diskrimineringsombudsmannen.

Det är andra året som företaget har en så kallad ”Ladies month”, vilken går ut på att bara rekrytera kvinnliga ingenjörer och konsulter under en hel månad. Det skriver Corren.se.

Initiativet upprör

Enligt tidningen ökade antalet kvinnliga sökande med 23 procent vid förra tillfället. Nu upprepas alltså projektet.

Men det är det inte alla som gillar. En Linköpingsbo hävdar att detta är diskriminering mot män och personen i fråga har nu anmält företagets ”Ladies month” till Diskrimineringsombudsmannen.

”Vi bryter inte mot lagen”

Den före detta jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, som numera är hållbarhetschef på ÅF, säger att de hoppas få respons från DO om hur de tänker i frågan.

– Det är någon som har tagit chansen att anmäla. Vår uppfattning är att vi inte bryter mot lagen, tvärtom så följer vi lagen till fullo då lagen kräver aktiva åtgärder. Ladies Month är en aktiv åtgärd. Att vi väljer att göra så här i oktober är en symbolisk fråga där vi vill höja intresset för ÅF och jämställdhetsfrågor. Det är inte så att vi nekar män anställning. De män som passar tjänsteprofilen anställs ett par veckor senare, säger hon i sin kommentar till anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.