Många förskolor missade bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Söderköping är en av de kommuner som har fått pengar för att minska barngrupperna i förskolan, men bara drygt hälften av de östgötska kommunerna har fått statsbidraget.

I Söderköping har man brottats med allt för stora barngrupper på förskolorna. Och med ett snitt på 23,1 barn per avdelning, så tillhör Söderköping toppskiktet av de kommuner som har störst barngrupper, men nu blir det snart ändring på det.

– Vi har startat en helt ny förskoleavdelning på Tingshuset, och där erbjuds de barn plats som inte får plats i den ordinarie verksamheten. Vi planerar också för att bygga en ny förskola  som vi tror kommer bli klar under 2016, säger Kristin Österström, som är utvecklingsledare för grund-och förskola i Söderköping.

Barngrupperna är för stora

Skolverket hade under många år en rekommendation på 15 barn per avdelning i förskolan, men trots riktlinjerna så följde inte ens hälften av landets förskolor det rådet.

Istället så avsattes ett statsbidrag på 830 miljoner kronor i ett försök att få ner barnantalet i grupperna.

– Vi fick 1.275.000 kronor och det har hjälpt oss med att starta upp den nya förskoleavdelningen, säger Kristin Österström.

– Eftersom vi har haft en möjlighet att starta upp den här verksamheten, så har vi kunnat hålla nere antalet barn i våra yngre grupper, säger förskolechef Monika Lundqvist. 

För få sökte pengar

Även om det finns problem med stora barngrupper så är det i Östergötland 6 av 13 kommuner som inte har fått eller ansökt om bidraget. Trots att regeringen delade ut 830 miljoner, så hade Sveriges alla kommuner tillsammans bara sökt för 540 miljoner. Alltså fanns det cirka 290 miljoner kvar i potten.

– Jag kan tänka mig att det beror på att det var ganska kort om tid när det här kom ut och det var inte helt glasklart hur man skulle gå tillväga för ansöka om pengarna, säger förskolechef Monika Lundqvist.

– Jag tor inte riktigt man förstod vad man fick söka för, och att det kom för snabbt. Man han inte få in det i någon planering, säger utvecklingsledare Kristin Österström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.