Foto: TT Nyhetsbyrå

Narkotika spåras i våra avlopp

Uppdaterad
Publicerad

Genom att ta prover på kommunens avloppsvatten kan man få en bild över narkotikaanvändningen på olika orter.

– Vi hörde talas om att man använde metoden i Gävle och blev genast intresserade av att prova om det kan vara användbart i Östergötland, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, Länsstyrelsen Östergötland i en artikel på deras webbsida.

Norrköpings kommun har under augusti i år gjort mätningar på avloppsvatten. Utsläppen ska spegla droganvändningen i Norrköping och Söderköping, och mäter amfetamin, cannabis och kokain.

– Via avloppsmätningar skulle vi kunna fånga upp nya trender snabbt och myndigheterna skulle kunna ha en snabbare beredskap både vad gäller vård och behandling samt polisens arbete, skriver Lotta Hjalmarsson Österholm, Länsstyrelsen Östergötland.

Resultat för Norrköpingstestet

Och i dag vid ett seminarium på Länsstyrelsen Östergötland presenterades resultatet:

  • 30 doser cannabis per 1000 invånare
  • 0,7 doser kokain per 1000 invånare
  • 9 doser amfetamin per 1000 invånare

Fem mätningar till

– Ja, vi har mätt under 72 timmar och fått fram de siffrorna. Tittar vi både på Gävle och Växjö som tidigare har gjort de här mätningarna, skiljer sig inte siffrorna nämnvärt från dem, säger Roger Källs, socialnämndens ordförande samt ordförande i Norrköpings brottsförebyggande råd.

– Nu planerar vi för ytterligare fem stycken mätningar. Två till ska göras under hösten och vintern, och sen tre under våren. Det sista testet ska göras under Bråvallafestivalens dagar är det tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.