Nordkalk vill få tillstånd att bryta mer sten i Klinthagens kalkbrott. Foto: Patrik Widegren /SVT

Nordkalks framtid på Gotland står på spel

Uppdaterad
Publicerad

I dag började domstolsförhandlingarna om Nordkalks fortsatta kalkbrytning i Klinthagen. Företaget vill kunna bryta mer sten i kalkbrottet för att trygga framtiden.

Efter beskedet förra måndagen då regeringen beslutade att skydda Ojnareskogen så blir förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen avgörande för bolagets framtid på ön.

När det nu ser ut att bli väldigt svårt att öppna ett nytt kalkbrott i Ojnareskogen så blir det ännu viktigare för företaget få förlängt tillstånd att bryta kalk i sitt nuvarande kalkbrott. Då skulle stenen kunna räcka i cirka fem år till.

Kampen om kalket på Gotland

Den förra domen från Mark- och miljödomstolen gav bolaget rätt. Den överklagades bland annat av Naturvårdsverket som anser att naturvärdena i närheten kan skadas eller försvinna om kalkbrottet blir större.

Nordkalk hoppas nu på att få grönt ljus även av domstol att bryta 20,5 miljoner ton kalk de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet