Foto: Fredrik Ahl

Nu är Närcon i full gång

Uppdaterad
Publicerad

Människor utklädda till alla möjliga karaktärer befinner sig just nu på Närcon i Linköping. Det kallas för cosplay och innebär att man klär ut sig till figurer från bland annat spel, filmer och tv-serier.

Festivalen äger rum på Campus Valla vid Linköpings universitet och pågår fram till på söndag. Arrangörerna väntar sig omkring 8000 besökare, med eller utan kostym.

– Det är en nördfestival. Om du tänker dig Arvikafestivalen eller Hultsfred fast helt alkohol eller drogfri, säger grundaren Samuel Anlér.

Gör egna kostymer

Ordet cosplay är en förkortning av costume play och det är precis det de besökande gör. De leker med sin fantasi och skapar en kostym så att de kan vara sin favoritkaraktär för en helg.

– Man spelar tv-spel, man går på föreläsningar, workshops, livespelningar, modevisningar och turneringar – och allt pågår dygnet runt, säger Samuel Anlér.

Tävling i cosplay

På fredag kväll ska också en segrare koras i de nordiska mästerskapen i cosplay. Och konkurrensen är hård

– Det kommer ungdomar från hela Sverige, Norden och även resten av världen, säger Samuel Anlér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.