Regeringen vill undersöka om skyddsjakten på varg kan utökas.

Oppositionen kritiserar regeringens vargpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott går idag till hårt angrepp mot regeringens rovdjurspolitik.

I en debattartikel i Norrköpings tidningar skriver bland andra Kristdemokraten Magnus Oscarsson från Ödeshög att det är uppenbart att regeringen inte klarar av att sköta rovdjurspolitiken på ett trovärdigt sätt.

Lägg ner vargkommmittén

Kristdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Centern i miljö- och jordbruksutskottet anser att regeringen måste lyssna på  organisationer så som Lantbrukarnas riksförbund och Jägareförbundet som nu bojkottar regeringens nytillsatta vargkommitté.

Det gör också Svenska samernas riskförbund, Föreningen Sveriges fäbobrukare och Jägarnas riksförbund.

Sluta utred vargstammen

Regeringen borde prioritera andra saker än en fjärde utredning om förvaltningen av vargstammen anser politikerna. Politikerna menar att Sverige har tagit steg mot en fungerade rovdjursförvaltning efter tio års arbete som inte ska behöva rivas upp.

Kravet på trygghet nummer ett

Rovdjurspolitiken har idag en ett övergripande och långsiktigt mål om att varg, björn, djärv, lodjur och kungsörn i Sverige ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art och habitatdirektivet.

Samtidigt ska tamdjurshållningen inte påtagligt försvåras och socioeknomiska hänsyn tas. Människans trygghet måste tas på allvar skriver de fem oppositionspartiernas företrädare i miljö och jordbruksutskottet idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.