Foto: SVT

Östersjöns sjöhästar klarar syrebrist

Uppdaterad
Publicerad

Östersjön är ett hav med problem som algblomning och bottendöd. Forskning från Uppsala universitets forskningsstation på Gotland visar nu att fiskar kan vara häpnadsväckande tåliga mot syrebrist.

– Det är roligt att någon gång se att allt inte är nattsvart vad det gäller Östersjön, säger Josefin Sundin, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Marine Biology Research, har man tittat på arten tångsnälla (Syngnathus typhle). Det är en liten fisk som är nära släkt med sjöhästar.

Syrenivåerna i ålgräsängarna i Östersjön kan ibland gå ner till farligt låga värden. Forskarna har tittat på hur det påverkar fiskarnas reproduktionsförmåga.

Tångsnällan visade sig tåla den låga syrenivån väl och hade inga problem att uppvakta eller para sig med sin partner.

– Vi blev ganska förvånade när vi såg hur tålig tångsnällan är mot så pass låga nivåer av syre, säger Josefin Sundin.

Man kunde dock se att det tog längre tid för fiskarna att påbörja uppvaktningen och tills det att parningsakten var fullbordad. Och det kan öka risken för att bli uppäten av större fiskar innan man hunnit reproducera sig.

Tångsnälla (Syngnathus typhle)

  • Tångsnällan är en långsträckt, rörformad fisk som saknar fjäll, och i stället har kroppen klädd med brungrå benplattor.
  • Den har bröst- stjärt- och ryggfenor (till skillnad från havsnålarna, som endast har ryggfena).
  • Liksom sjöhästarna använder den sin smala snabelliknande mun som en pipett, och suger i sig smådjur som plankton och små kräftdjur.
  • Tångsnällan blir upp till 35 centimeter lång, honan blir längre än hanen.
  • Nosen är ihoptryckt, men högre än ögats diameter. Hanen har två hudveck på buken, som bildar en yngelpåse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.