Otydligt om kontantbetalning inom vården – JO kritiserar

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen har granskat Region Östergötlands information om betalning av patientavgifter.

Det var i augusti 2009 som dåvarande landstinget i Östergötland, i dag Region Östergötland, fattade beslut om kontantfri betalning av patientavgifter i länet

Efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i september i år är det klarlagt att ett landsting inte kan vägra att ta emot kontant betalning av patientavgifter, då det strider mot riksbankslagen.

Missvisande och ofullständig

I den information om betalning av patientavgifter som Region Östergötland tidigare hade, på sin webb bland annat, framgick det inte att man kunde betala med kontanter. Sedan regionen uppmärksammats på att detta stod i strid med riksbankslagen har man ändrat informationen.

Men enligt JO är både den tidigare och den nya informationen missvisande och ofullständig, vilket man får kritik för.

JO skriver:

”Det finns inte något hinder mot att ett landsting informerar om att det är ett önskemål att man betalar patientavgiften på annat sätt än med kontanter. Detta måste dock formuleras på ett sådant sätt att det inte råder några tvivel om att det är möjligt att betala även med kontanter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.