Foto: Arkivbild

Parkeringsvanor undersöks i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Om du parkerar i ett parkeringshus i Linköping kan du kanske komma att bli intervjuad av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Forskare från VTI undersöker nämligen nu under hösten människors parkeringsvanor i Linköping. De gör korta intervjuer i parkeringshus i staden. Syftet är att ta reda på varför folk väljer att parkera i parkeringshusen, hur ofta de gör det samt hur det skulle påverka människor om de inte längre kunde parkera centralt.

Centrala parkeringsplatser minskar

– Trenden nu är att antalet centrala parkeringsplatser i städer minskar och att kommunerna prioriterar boende- och besöksparkering framför arbetsplatsparkering. Eftersom det i dag är vanligt att utnyttja parkeringshusen till arbetsplatsparkering vill vi veta mer om skälen till detta, säger Malin Henriksson, forskare på VTI i ett pressmeddelande.

Intervjuar eftermiddagar och kvällar

Två forskare från VTI finns vid vissa tillfällen på plats i parkeringshusen Baggen, Detektiven och Druvan i Linköping. De gör korta intervjuer under eftermiddags- och kvällstid när många är på väg hem från jobbet. Resultatet kommer att användas för att ge förslag till framtida utformning av parkeringsmöjligheter i citykärnor i hela landet.

Resultatet kommer bland annat att presenteras vid en nationell parkeringskonferens som Linköping är värd för i maj 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.