Saabs Jas 39 Gripen flyger över Kapstaden 1998 – ett stridsflyg som Sydafrika köpte trots att landets militär inte ville ha det. Foto: TT

Vinstlyft för Saab efter ökad orderingång

Uppdaterad
Publicerad

Vinsten för 2015 blev bättre än analytikerna hade väntat sig, drygt 1,3 miljarder kronor.

Försvarsindustrikoncernen Saab, med säte i Linköping, redovisar en vinst före skatt på 1 336 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 740 miljoner kronor motsvarande period 2014.

Aktieanalytikerna hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 176 miljoner kronor, enligt Reuters enkät.

Omsättningen steg till 10 070 miljoner kronor, från 7 425 miljoner kronor, och orderingången ökade kraftigt till 18 576 miljoner kronor, från 12 403 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 5:00 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 4:75 kronor per aktie.

I en prognos räknar ledningen med att lönsamheten i år, rörelsemarginalen, blir i nivå med fjolåret. Försäljningen bedöms öka med fem procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.