Foto: TT

Supportrar 119 kilo lättare

Uppdaterad
Publicerad

I tolv veckor har supportrar till IFK Norrköping och LHC ingått i ett projekt för viktminskning och det har gett fina resultat.

– Deltagarna har gått ner 119 kilo tillsammans och det blir i snitt 5,5 kilo per deltagare, berättar en glad Lolita Bladh, Idrottskonsulent Östergötlands Idrottsförbund, för SVT Nyheter Öst.

Vikt-projektet kallas ”ViSiT” – Viktiga supportrar i träning – och är ett samarbete mellan elitklubbarna Linköpings Hockey Club och IFK Norrköping, Östergötlands idrottsförbund, Linköpings universitet, Region Östergötland och Regionalt cancercentrum sydost.

BMI över 28

Projektet har pågått under hösten med 23 deltagare. Och i slutet på februari kommer 30 nya supportrar att erbjudas att delta.

– Vi har haft väldigt bra följsamhet i projektet. 80 procent fullföljde programmet och de hade 90 procents närvaro, säger Lolita Bladh.

Deltagarna är i åldersgruppen 35-65 år och ska ha ett BMI på över 28.

Deltagarna har under hösten träffats en gång i veckan under 12 veckor. Teori har varvats med gruppdiskussioner och lättare träning. De teoretiska passen inkluderar kunskap om mat och matvanor, träning, motivation och strategier för att undvika avhopp och återfall i gamla vanor.

Gick ner 5 kilo

Projektet är inspirerat av en modell från Skottland. Där gick deltagarna ner ungefär fem kilo på 12 veckor.

– Våra deltagare har lyckats något lite bättre med sina 5,5 kilo än de skottska och det är kul, säger Lolita Bladh. Det är riktigt bra siffror vi har fått.

Omskrivna resultat

Konceptet har utvärderats vetenskapligt och resultaten är omskrivna i den välrenommerade tidskriften Lancet och förordas som ”best practice” av Canadas Public Health Agency.

I Skottland har projektet fått spridning till samtliga elitklubbar och över 3000 skotska män har numera deltagit sedan starten 2010. Med stöd av UEFA sprider sig nu konceptet bland Europas toppklubbar och inkluderar idag Arsenal, Manchester City, Everton, Benfica, FC Porto samt klubbar i Holland och Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.