22 läkare missade cancern

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre år med kräkningar och diarré fick en 56-årig kvinna från Linköping äntligen rätt diagnos – cancer i flera inre organ.

Kvinnans besvär började enligt anmälan 2007 med att hon började kräkas utan anledning och fick återkommande diarréer. Under åren 2008-2011 blev hon inlagd på sjukhus akut åtta gånger.

”Tyvärr är jag en envis person”

Under tre år träffade hon enligt egen uppgift 22 läkare och fick skiftande diagnoser, bland annat maginfluensa och IBS (irriterad tarm). När hon då blev ordinerad medicin mot diarré fick hon istället problem med förstoppad mage.

Kvinnan skriver i sin anmälan att ”tyvärr är jag en envis person, så jag har kräks på morgonen och sedan gått till jobbet och haft lösa diareer. När helgen kommit har jag varit så slut så jag har sovit mig igenom den för att orka med nästa vecka på arbetet”.

Cancer i bukspottskörteln

När kvinnan i september 2011 återigen hamnade på akuten tog den tjänstgörande läkaren sig tid med att göra en noggrannare undersökning och gjorde en datortomografi av hennes mage.

Då upptäcktes det att hon hade cancer i bukspottskörteln som spridit sig till mjälten, levern och ut i buken.

”Vem vet hur många jag har framför mig”

Kvinnan sattes direkt på cellgiftsbehandling som stoppat upp cancertumörernas tillväxt och har nu operationer inbokade. Hennes tre år långa besvär med diarréer och kräkningar ska vara typiska symtom för just den typ av neuroendokrin tumör som hon drabbats av.

Kvinnan avslutar sin anmälan till Socialstyrelsen med att skriva ”jag känner en besvikelse över att man inte hittat detta tidigare. Det är flera år av mitt liv som blivit påverkade och vem vet hur många jag har framför mig. Sjukvården behöver bli bättre på att ta del av information i journaler samt få bättre proccesser i sitt arbete”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.