Arkivbild.

Arkeologidagen smygstartar

Uppdaterad
Publicerad

Riksantikvarieämbetet blickar bakåt

På söndag hålls Arkeologidagen på ett 40-tal ställen över landet. Då kan man besöka utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman.

Bakom aktiviteterna står Riksantikvarieämbetet och syftet är att stimulera till vidare kunskap om kulturhistoria.

Hällristningar

Bland dom platser som är öppna för besök i Östnytts område finns bland annat utgrävningar i kvarteret Eddan i Linköping, kvarteret Mässingen i Norrköping – två stadsarkeologiska utgrävningar – och Släbro-hällristningarna i Nyköping och hällristningarna i Himmelstalund.

Smygstartar

I Himmelstalund smygstartar man dessutom arkeologidagen redan på lördagkvällen då utmaningen blir att hitta oupptäckta ristningar på hällarna.

Favorit i repris kallar man det evenemanget, Nattlysning på Himmelstalund med hällristningsexperterna Sven-Gunnar Boström och Kenneth Ihrestam.

Under söndagen berättar dom mer om dokumentationen av nyfunna hällristningar och svarar på frågor.

På Gotland

På Gotland kan man följa dom arkeologiska utgrävningarna vid S:t Olofsholm i Hellvi och en ”slagfältsvandring” i Valdemar Atterdags fotspår, där platsen är Mästerby två mil söder om Visby.

Även på Stora Karlsö kan man få veta mer om forntida aktiviteter, här finns bland annat Sveriges äldsta bevarade skelettdelar av människa, gravar och boplatslämningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.