Arla sänker mjölkpriset igen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen offentliggjorde Arla att landets mjölkbönder kommer att få ännu en prissänkning på sin mjölk från och med januari nästa år.

Därmed har den betalning mjöklbönderna får sjunkit med drygt en krona på ett år och allt fler riskerar att läggas ner.

– Det kommer säkert finnas flera som tvingas lägga ner, säger Peter Borring, ordförande för LRF i Östergötland.

Allt fler svenska mjölkbönder lägger ner sin verksamhet på grund av dålig lönsamhet och fler väntas följa efter. Nu sänks periset med ytterligare 19,5 öre per kilo från januari, samtidigt som Arla inte utesluter fler prisänkningar under 2015. Bakgrunden är fallande priser internationellt.

De lagstadgade kraven för djurskydd och miljö är mer långtgående än i de flesta länder, något som i sig innebär högre kostnader, menar lantbrukarna.

Valet är då att lätta på kraven, menar lantbrukarna, utan att ta bort det viktiga, men framför allt att ta betalt för extrakostnaderna.

– Absolut, fortfarande lika mycket djurskydd, men vi måste ta betalt för det och konsumenten måste betala för det, säger Peter Borring.

Samtidigt som mjölkbönderna får allt mindre betalt märks inte det så myckert utge i butikerna.

– Det finns ingen följsamhet när det handlar om en prissänkning för bonden men däremot så fort råvarupriserna ökar på världsmarknaden så höjer butikerna väldigt fort och vi konsumenter märker det mycket fortare, säger Peter Borring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.