Norrköpings barnmorskor vill ha högre lön

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping gick på tisdagen ut i ett öppet brev och krävde 8.000 kr mer i månaden.

Det är det senaste exemplet på det så kallade barnmorskeupproret i landet – och risken är nu stor för att flera säger upp sig, skriver man i brevet.

Ett 80-tal barnmorskor på Vrinnevisjukhuset i Norrköping står bakom protesterna – och de har också stöd av sina närmsta chefer. Men politikerna ger inga löften om några  nya pengar.

Landstingsrådet Anita Jernberger (FP) säger att parterna själva – anställda och deras chefer – måste lösa knutarna.

– Jag vill inte peka ut hur stora summor det ska handla om, jag tror säkert att de klarar att komma överens själva.

”Vi värderas inte, helt enkelt”

Men Jonna Thorstensson, barnmorska vid Vrinnevisjukhuset, tycker inte att ledningen visar uppskattning för deras arbete.

– Vi värderas inte, helt enkelt, säger hon.

Och hennes kollega Gunilla Ahlgren håller med:

– Se på läkarna, deras löneutveckling under ett arbetsliv går rakt uppåt. Men vi barnmorskor har väldigt små löneökningar under våra yrkesverksamma år. Det är inte bra!

Facket står bakom

Annelie Gåverud på Vårdförbundet säger att facket står bakom barnmorskeupproret, men att man inte kan uppmana till att medlemmar tar till stridsåtgärder under avtalsperioden.

– Men vi stöder deras kamp och vi ska sätta ännu högre press på arbetsgivaren för att få till stånd en bättre löneutveckling, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.