Berts och andra bolag bestämmer över asylmottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är Bert Karlsson och de andra entreprenörerna som bestämmer var de asylsökande ska hamna. Så ser reglerna ut i dag. Därför hamnar de nya asylboendena i små kommuner som redan har många asylsökande.

”Välkommen till Migrationsverket. Har du ett boende för asylsökande att erbjuda oss, tryck 2.”

Behovet av nya platser för asylsökande är stort och bara det senaste halvåret har Migrationsverket upphandlat över 22.000 platser.

SVT granskar flyktingmottagningen

Bert Karlssons bolag är ett av dem som har tilldelats flest asylboenden i de senaste upphandlingarna och i flera intervjuer har han berättat om sina planer på att öppna fler boenden. Det handlar om hotell, campingplatser och tomma fängelser.

– Jag har ju 19 på gång nu som vi ska öppna, och vi hade 20 förut så det är rätt många, sa han till exempel till SVT Östnytt i oktober.

Under hösten har protesterna vuxit sig allt starkare. Kommunalråd menar att asylmottagningen är ojämt fördelad. Vissa kommuner får ta ett alldeles för stort ansvar jämfört med andra.

”Vi kan inte styra det”

I Migrationsverkets ledning är man medveten om problemen.

– Vi ser ju att det finns kommuner med 10.000 invånare som har fått en anläggning, sedan en till och som är inne på sin tredje anläggning. Och vi är inte dumma, vi förstår ju det, precis som alla andra, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Vad är det ni förstår?

– Att det blir besvärligt för en kommun som är så liten.

Men varken kommunpolitikerna eller Migrationsverket kan påverka var de asylsökande ska hamna.

– De som uppfyller kraven, där blir det billigast som vinner. Och vi kan inte styra det, säger Mikael Ribbenvik.

När Migrationsverket ska upphandla nya asylboenden måste de följa Lagen om offentlig upphandling. De får sätta upp vissa krav och ta bort de asylboenden som inte uppfyller kraven. Men sedan finns det bara ett enda kriterium som avgör: Priset.

”Bert Karlsson är som ett kinderägg”

Som reglerna ser ut i dag är det alltså Bert Karlsson och de andra entreprenörerna som styr vart de asylsökande ska hamna. Och eftersom det är konstant brist på asylboenden får så gott som alla som uppfyller kraven ta emot asylsökande.

– Och det känns lite som… Att ha med Bert Karlsson att göra, det är som ett kinderägg. Det är en överraskning varje gång man öppnar det, sa  Johan Abrahamsson (M), kommunalråd i Mariestad till Västnytt för ett år sedan, när Bert Karlsson planerade ett nytt asylboende i ett tomt fängelse.

När entreprenörerna bestämmer får kommuner som redan har tagit emot många asylsökande räkna med att ta emot ännu fler. Eftersom det är i små kommuner, utan bostadsbrist, som det finns lediga och billiga lokaler.

”Det är ju inte hundar eller åsnor”

SVT:s granskning av det senaste halvårets upphandlingar av asylboenden visar att över 4.000 av platserna hamnar i kommuner som redan har tagit emot många asylsökande.

Kommunerna måste då, ofta med kort varsel, ordna fram platser i förskola och skola.

– Det är ju inte hundar eller åsnor det handlar om. Det är människor, med mänskliga behov. Och man kan ju inte låtsas att de behoven inte finns, säger Erland Olauson (S), kommunalråd i Valdemarsvik som flera gånger protesterat mot att ett tredje asylboende nu planeras i kommunen.

Flest asylsökande per invånare

De här kommunerna har flest asylsökande per invånare (statistiken gäller 13 januari 2015):

  1. Ljusnarsberg
  2. Norberg
  3. Hultsfred
  4. Uppvidinge
  5. Laxå
  6. Östra Göinge
  7. Borgholm
  8. Filipstad
  9. Valdemarsvik
  10. Lessebo
  11. Vingåker
  12. Lindesberg
  13. Hagfors
  14. Flen
  15. Mönsterås
  16. Töreboda
  17. Boden
  18. Mellerud
  19. Hylte
  20. Askersund
  21. Högsby
  22. Kungsör
  23. Söderhamn
  24. Storfors
  25. Ånge
  26. Skinnskattberg
  27. Kramfors
  28. Hedemora
  29. Älvsbyn
  30. Berg
  31. Olofström
  32. Hällefors
  33. Pajala
  34. Jokkmokk
  35. Avesta
  36. Tingsryd
  37. Simrishamn
  38. Torsby
  39. Övertorneå
  40. Torsås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet