Foto: TT

Chefer åtalas för dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Två chefer vid ett schaktbolag åtalas för vållande till annans död. Enligt åtalet bär de ansvaret för att en anställd klämdes ihjäl i Klinga bergtäkt utanför Norrköping.

Det var den fjärde januari 2011 som en anställd förolyckades i en arbetsplatsolycka. Mannen fastnade vid det transportband som användes för att köra sten till ett mobilt krossverk i bergtäkten. Han klämdes mellan transportbandet och ändtrummans underkant och avled.

En utredning av olyckan visade att det inte fanns någon nödstoppsanordning i närheten och att transportbandet inte hade något skydd.

Bolagets VD och en enhetschef, båda män, åtalas för att ha vållat mannens död. Enligt åtalet säkerställde de inte att verksamheten var säker och de gav inte de anställda tillräckligt mycket utbildning om säkerhet och rutiner.

Schaktföretaget åtalas att betala företagsbot om 2 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.