DO stämmer restaurang i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Det var etnisk diskriminering då två romska kvinnor var tvungna att betala i förskott när de skulle äta på en restaurang i Katrineholm.

Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO som nu förbereder en stämningsansökan mot restaurangen.

Krävdes betala i förskott

Det var i somras som de två kvinnorna skulle äta middag på restaurangen, när de beställde blev de tillsagda att betala i förskott. I anmälan till DO, skriver kvinnorna att andra restauranggäster som kom in, inte behövde betala i förväg.

När kvinnorna ska ha påpekat detta för personalen ska de, enligt anmälan ha fått beskedet att restaurangen tidigare haft problem med kvinnornas ”landsmän”.  

– Vi vet att det förekommer en utbredd diskriminering av romer. Genom bland annat rättsliga prövningar vill vi öka kunskapen om diskrimineringen och vilka mekanismer som styr romers bristande tillgång till lika rättigheter och möjligheter i Sverige, säger Ulrika Holfelt, processförare hos DO.

Beslutat att anmäla restaurangen

Diskrimineringsombudsmannen som nu har utrett anmälan och omständigheterna har beslutat att stämma restaurangen.

Restaurangägaren säger sig inte ha något minne av händelsen och förnekar att det varit fråga om diskriminering, skriver DO i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.