Dödligaste cancer har längst väntetider

Uppdaterad
Publicerad

De långa väntetiderna till behandling för män som drabbats av prostatacanser, får nu Prostatacancerförbundet att bl a kräva lokala prostatamottagningar med större tillgänglighet. På Gotland t ex är väntetiden 190 dagar.

Prostatacancer är den dödligaste cancerformen för män. Bara i Sörmland är väntetiden mellan remiss och behandling 182 dagar, jämförfört med väntetiden för behandling av bröstcancer som är 20 dagar i snitt i hela landet.

190 dagars väntetid

I Östergötland är väntetiderna 155 dagar och på Gotland hela 190 dagar, mer än dubbelt så lång som den maxgräns på 90 dagar som Socialstyrelsen rekommenderar.

Inget av av de 21 landstingen klarar den rekommenderade väntetiden. Bäst är Blekinge med 110 dagar och sämst är Dalarna med 236,5 dagars väntetid i snitt. Siffrorna är tagna ur Nationella Prostataregistret och gäller år 2013.

Lokala mottagningar

Kraven från Prostatacancerförbundet är det snarast upprättas lokala prostatamottagningar för tidig diagnos, vårdplanering och uppföljning och rehabilitering.

Man vill också koncentrera den avancerade diagnostiken och behandlingen till kvalitetssäkrade enheter med stor genomströmning av patienter och öka antalet urologer, onkologer, patologer och kontaktsjuksköterskor.

Ett tredje förslag är att man vill införa böter eller sanktioner mot landsting som inte klarar att uppfylla de nationella målen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.