Kvinna försökte hjälpa pojke – bägge dödades

Uppdaterad
Publicerad

En pojke och en kvinna har dödats i Ljungsbro. Den misstänkte dubbelmördaren nekar till brott.

Ett hundratal poliser arbetade febrilt med att utreda dubbelmordet norr om Linköping. Vid en presskonferens på lördagen berättade Conny Dahl, biträdande operativ chef vid Östgötapolisen, om hur polisen tror att brottet har gått till.

Enligt Conny Dahl, som är ansvarig för utredningen, ringde en kvinna om ett misstänkt inbrott i deras villa. Hon och hennes man upptäckte en man och två pojkar i källaren. Handgemäng uppstod och hennes man lyckades frita en av pojkarna, 14 år. Mannen i källaren flydde tillsammans med en 15-årig pojke.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

De uppmärksammas av ytterligare en kvinna som tillsammans med sin sambo beger sig till platsen där mannen och pojken finns.

Då uppstår ett handgemäng där kvinnan, 57 år, och den 15-åriga pojken dör, hur är ännu oklart men polisen konstaterar att de har mördats.

Hennes sambo får lindriga skador och förs senare till sjukhus.

Känd av polisen

Efter en kortare spårning med hund av polisen påträffas mannen som grips. Mannen, som är 34 år gammal, är känd av polisen sedan tidigare.

– Mycket tyder på att mannen mår psykiskt dåligt, säger utredningsansvarige Conny Dahl.

Han säger också att det finns en viss koppling mellan mannen och pojken som är död.

– Men motivet är oklart, vi jobbar med det, säger Conny Dahl.

Allhelgonakyrkan i Ljungsbro höll öppet till följd av nattens händelser. Kommunens sociala jour kommer också att ha personal på plats, för att ge stöd till de som berörts av händelsen.

Det här är det andra dubbelmordet i Linköpingstrakten på nio år. 2004 mördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna med kniv i centrala Linköping. Gärningsmannen är ännu på fri fot.

Den anhållne mannen förnekar att han mördat pojken och kvinnan. Thomas Bodström är förordnad som advokat, men han vill inte kommentera fallet än.

Polisen vädjar till allmänheten att ringa 0722-096080 ifall någon har gjort iakttagelser eller har annan information i fallet.

Fakta: Särskild händelse

Större olycka eller överhängande fara för sådan. Vissa större allmänna sammankomster. Sabotage eller bombhot. Terroristangrepp. Omfattande avbrott i samhällsviktiga funktioner. Rymning av en person som bedöms vara farlig. Källa: Polisen

Fakta: Dubbelmordet 2004

 * Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping.

 * Ingen har fällts för morden, trots att polisen lagt stora resurser på att lösa fallet.

 * En stor mängd förhör har hållit, och massor av dna-test har tagits. Utredningen pågår fortfarande. Bland annat togs en fantombild fram utifrån vittnesuppgifter 2010.

 * 2011 kontaktades hundratals män födda mellan 1974 och 1989 med koppling till Linköping under den aktuella tiden.

 * Genom åren har flera män misstänkts för dubbelmordet, men friats efter dna-analys.

 * Riksmordkommissionen har hjälpt till att gå igenom allt material på nytt. Amerikanska FBI har hjälpt till med att gå igenom en gärningsmannaprofil.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet