Få anmälningar mot mobilprat under körning

Uppdaterad
Publicerad

Ingen bilförare i Östergötland och bara en i Sörmland har åkt fast enligt den nya trafikförorningen som trädde i kraft första december förra året. Den förbjuder mobiltelfonsamtal i bilen om det ”inverkar menligt” på körningen.

Totalt har bara ett 60-tal bilförare i hela landet har anmälts enligt den nya förorningen. Men att upptäcka mobiltrafiksyndare är inte helt lätt

– Det är svårt att se och upptäcka vilka som kör dåligt och som samtidigt använder mobiltelefon, säger Bo Nordin, trafikpolis Norrköping.

Mobil med förnuft

Forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, i Linköping, tror att bilförarna har lärt sig hur man använder mobiltelefon i bilen med förnuft.

– Förarna är överlag bra på att bedöma situationerna i trafiken så att man vet var det är farligt och var det går bra att använda mobiltelefonen, säger Katja Kircher, forskare på VTI.

Och hon tycker att lagen är bra.

– Den kräver av bilisterna att vara tillräckligt uppmärksamma. Den säger inte att just här får man, och just här får man inte använda mobilen. Allt beror ju på situationen och trafikanten, säger hon vidare.

Olyckstalen sjunker

På VTI har man konsaterat att mobiltelefoni i samband med bilkörning ökar kraftigt – men att antalet skadade och döda i trafiken minskar.

– Att olyckstalen sjunker har att göra med att både bilar och vägar blivit bättre. Mötesolyckorna har minskat mycket på grund av de nya 2 till 1 -vägarna. Men vi skulle nog få ner olyckorna ännu mer om bilisterna inte satt och knappade i sina telefoner dom kör, säger Bo Nordin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.