En moské i Eskilstunastadsdelen Nyfors står i brand. Foto: Anders Kjaersgaard

Få konkreta spår efter moskébranden

Uppdaterad
Publicerad

50 personer har hörts om moskébranden i Eskilstuna. Men trots det verkar polisen inte vara närmare någon lösning.

På juldagen kunde man se ett enormt rökmoln över Eskilstuna och hur stora eldslågor slog ut genom fönstret från en moské. Polisen misstänker mordbrand, men ingen har gripits ännu.

– Just nu är vi ett tiotal som arbetar med det här. Avspärrningarna är kvar och vi försöker få hit en brandexpert som ska ge sin bedömning om vad som hänt, säger förundersökningsledare Lars Franzell.

Moskébrand i Eskilstuna

Brandhundar sökte

På lördagen letade polisens tekniker med hjälp av hundar efter brandfarlig vätska i lokalen, dock utan resultat. Samtidigt fortsätter förhören. Polisen har ännu inte kommit i kontakt med det vittne som ska ha sett en person slänga in ett brinnande föremål.

– Vi har inte kommit närmare lösningen på brottet, utan vi fortsätter att söka upp så många vi får tag i, säger Franzell.

Fem personer fördes till sjukhus

Ett 70-tal personer befann sig i moskén, bland dem flera barn, för eftermiddagsbön på juldagen. Alla lyckades ta sig ut, men fem personer fick föras till sjukhus.

Samma natt ska en annan lokal som används som moské i Eskilstuna ha fått en ruta krossad och två bilar skadats. Enligt polisen har detta ingen koppling till branden och händelsen rubricerades som skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébrand i Eskilstuna

Mer i ämnet