Foto: SVT

Svårt för flyktingbarn att bevisa sin ålder

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket ifrågasätter hundratals ensamkommande flyktingsbarns ålder, vilket kan få förödande konsekvenser för unga. Nyköpingsbon Farhan från Somalia, som drömmer om att bli biolog, kan nu varken gå på gymnasiet eller vara kvar i juniorfotbollslaget.

– Det är inte bra, säger Fahran.

Du vill hellre vara med dina vänner i skolan?

– Ja, jag vill fortsätta i skolan och med fotbollen.

Förra året ansökte nästan 4000 ensamkommande flyktingbarn om asyl i Sverige. Barn får mer stöd och asylskälen behöver inte vara lika starka. Men det är upp till den asylsökande att bevisa sin ålder. Förra året ändrade Migrationsverket 280 stycken barns påstådda ålder till över 18 år. Men att bevisa sin ålder kan vara svårt när man kommer från krigshärjade länder som Somalia, eftersom att Migrationsverket inte godkänner identitetshandlingar därifrån. Farhan har ett somaliskt pass, där det står att han är 17 år. Men det räknas alltså inte.

– Vi vet inte hur det är utfärdat och det vet inte heller den sökande själv. Och av den anledningen är bevisvärderingen av det passet av en grad att det inte styrker det den sökande säger, säger Fredrik Bengtsson presschef Migrationsverket

Flydde från al-Shaabab

Farhan flydde från den islamistiska rebellgruppen al-Shaabab i Somalia och hamnade först i Italien. Där beviljade myndigheterna honom ett tillfälligt uppehållstillstånd och han blev registrerad som 22 år. Men enligt Farhan var det mot hans vilja.

– De frågade inte mig, säger han.

Där fick du utfärdat ett tillfälligt uppehållstillstånd. Men du sa inget om din ålder, det är fel ålder eller någonting?

– Nej, jag har sagt det. Men de sa nej. Det har vi bestämt, säger Farhan.

2013 kom Farhan till Sverige och sökte asyl. Han fick genomgå ålderssamtal och åldersbedömningar, för att fastställa hans ålder. Det gjordes bland annat en tandröntgen och där skrev tandläkaren: ” Att om man väljer den mest gynnsamma metoden, är Farhans kronologiska ålder 17,2 år. Efter en handledsröntgen skrev en läkare på Nyköpings Lasarett att  Farhan har en skelettålder på 19 år.

Fahrans olika åldrar

Det finns alltså ett somaliskt pass där det står 17 år, en tandläkare som säger 17, 2 år och en läkare som säger 19 år och italienska myndigheter som säger 22 år. Så Migrationsverket kan alltså inte avgöra Farhans exakta ålder och då väljer myndigheten att gå på de italienska uppgifterna och slå fast att han är 22 år och vuxen.

– Det finns ett beviljat uppehållstillstånd i Italien kopplat till en identitet och en ålder. Och den har i detta fall vägt tungt, säger Fredrik Bengtsson,presschef på Migrationsverket.

Så den har vägt tyngst ?

– Ja, det har den gjort. Eftersom det är utfärdat av en EU-stat och uppenbarligen accepterats av den sökande själv, så har det vägt tungt i det här ärendet.

”Det kom plötsligt”

Det här beslutet har vänt upp och ned på Farhans liv. Louise Montomery har ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Nyköping och här har Farhan bott under sin tid i Sverige.

– För det första, det kom ju plötsligt. På 24 timmar var han helt plötsligt sex år äldre. Ska klara allting själv. Ingen god man, ingen advokat längre, ingen personal som kan stötta och hjälpa honom. Helt plötsligt var han helt ensam skulle klara allt, sluta skolan och läsa svenska på SFI. Livet blev ju drastiskt förändrat, säger Louise Montgomery som är föreståndare HVB-hem.

Enligt skollagen får man börja gymnasiet tills det år man fyller tjugo. Och även om Migrationsverket inte valde att tro på att Farhan är minderårig, så anser Louise Montgomery att myndigheten skulle ha tittat mer på de medicinska bedömningarna och åtminstone ändrat hans ålder till 19 år, så att han gå på gymnasiet.

– Ingen här tror egentligen att Farhan är 22 år. Inte lärarna i skola, inte personalen på boendet, inte vårdcentralen. Ingen tror att Farhan är 22 år. Till och med Migrationsverket själva har sagt att de inte tror att han är 22 år, utan det är någon i Italien som har bestämt att han är 22 år.  Ett uppenbart bevis tycker jag är att han faktiskt växt ut ur två par skor sen han kom hit, säger hon.

Ledsna skolkamrater

På Farhans gymnasium i Nyköping är det många som är upprörda att Farhan måste sluta i skolan, men eleverna vägrar att ge upp.

– Jag skulle vilja att han är kvar här. Vi är jättebra kompisar och vi är jätteglada att han är här, säger Mahmoud.

Men Fahran är långt ifrån ensam. De senaste åren har ett tiotal elever fått sluta på Nyköpings gymnasium, efter att Migrationsverket skrivit upp deras ålder.

– Flera av eleverna har vi fått söka hjälp via BUP eller Unga vuxna som det heter här i Nyköping. De blir deprimerade helt enkelt, säger Ulla Jansson, kurator Nyköpings gymnasium:

Farhan får stanna i Sverige och det är han tacksam över, men han har svårt att acceptera ett liv som vuxen, där han inte får gå på gymnasiet med sina kamrater.

– Jag kan inte bestämma själv, jag fortsätter inte i skola. Allt är tråkigt, säger Farhan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.