Forskare i Linköping världsledande

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Linköpings universitet är världbäst på att få fram en speciell form av kiselkarbid, något som kan användas för att göra solceller mycket effektivare.

Det handlar om kubisk kiselkarbid.

– Det är ett material som som ör völdigt svårt att göra, men det har väldigt positiva egenskaper för att bli en effektiv solcell, säger Mikael Syväjärvi, forskare på Linköpings Universitet.

Dagens solceller har ca 20 procents verkningsgrad, dvs en femtedel av solinstrålningen blir till energi. Framtidens solceller skulle kunna vara 2-3 gånger effektivare med hjälp av just kiselkarbid i kubisk form som forskare i Linköping arbetar med.

-Vi kommer att fortsätta med detaljer, men på störreskivor så ytan blir större, säger Mikael Syväjärvi.

Forskarna i Linköping tillverkar kiselkarbiden i lägre temperaturer – 1 800 grader mot vanligtvis 2 300 grader, vilket är en förklarijng till den högre effektiviteten. Men det dröjer innan detta är en produkt som går att köpa på marknaden.

– Från att forskningen har nått resultat till en marknadsprodukt tar det 3-5 år, säger Mikael Syväjärvi. Om det går fort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.