Foto: Erik Mårtensson/TT

Fortfarande vräks många barn

Uppdaterad
Publicerad

252 barn vräktes i Sverige under första halvåret i år. Ändå har antalet vräkningar där barn är berörda minskat med 11 procent i hittills i år, jämfört med motsvarande period i fjol.

 – Men eftersom det handlar om små siffror kan några få stora barnfamiljer få genomslag i statistiken. Jag tycker att det än så länge är svårt att dra några egentliga slutsatser utifrån det. Samtidigt önskar vi att vi skulle få se en nedgång även på antal drabbade barn, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden till tidningen.

Fler vräkta barn i Sörmland och på Gotland

Vid var femte vräkning som Kronofogden genomför i Sverige är barn inblandade. I Östnytts område är det bara i Östergötland som antalet vräkta barn minskar något. Mellan januari och juli i fjol vräktes 17 barn i länet. Motsvarande period i år vräktes 16 barn.

I Sörmland och på Gotland pekar siffrorna åt ett annat håll. I Sörmland vräktes 15 barn under årets sex första månader, vilket är två fler än året innan. På Gotland har hittills tre vräkningar med barn inblandade verkställts, att jämföra med endast ett fall motsvarande period förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.