Fosterföräldrar dömda – låste in tioåring

Uppdaterad
Publicerad

En tioårig flicka låstes in på sitt rum en hel dag av sina fosterföräldrar. Nu har de båda dömts till villkorlig dom och böter av Linköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande.

En granne larmade de sociala myndigheterna efter att ha uppmärksammat ljud från den gråtande flickan som bankade på ett fönster. När socialsekreterarna kom till hemmet fann de att flickan var inlåst på sitt rum.

Rymde hemifrån

Fosterföräldrarna menade att flickan blivit svår att hantera och att hon rymt hemifrån flera gånger. Anledningen tilll att flickan blev inlåst var inte i syfte att bestraffa, utan för att skydda henne, uppger fosterpappan till sitt försvar.

Villkorligt, böter och skadestånd

Fostermamman döms till villkorligt och 30 dagsböter à 250 kronor. Fosterpappan får också en villkorlig dom och 40 dagsböter à 170 kronor.

Fosterföräldrarna ska också tillsammans betala 7.500 kronor i skadestånd till flickan, som nu har flyttats till ett annat fosterhem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.