Foto: Arkivbild/SVT

Gammalt bröd blir etanol

Uppdaterad
Publicerad

Fler arbetstillfällen skapas i Norrköping när Lantmännen Agroetanol vidareutvecklar sin produktionsanläggning för att även kunna ta hand om restprodukter från livsmedelsindustrin.

Anläggningen kommer i första hand att använda restprodukter från Lantmännens egen livsmedelsindustri, både från produktionsanläggningarna och från butiker i form av returer.

– Till att börja med kan det vara bröd, pasta och bönor, säger Peter Nimrodsson, platschef för Lantmännen Agroetanol AB, till Östnytt.

Återanvändas som råvara

Det här är restprodukter som tidigare kasserats. Nu är tanken att de ska återanvändas som råvara till djurfoder och etanol.

Det som möjliggör detta är en ny maskin som effektivt ska kunna ta hand om livsmedelsprodukter i såväl plast- och pappersförpackningar som konservburkar.

– Maskinen kom imorse från England och vi räknar med att köra igång i mitten av oktober, säger Peter Nimrodsson.

Nya arbetstillfällen

För att köra den nya maskinen har nya tjänster skapats. Två personer har redan anställts och företaget räknar med att kunna anställa ytterligare minst två personer under nästa år.

– Det beror på hur bra det går, men vi räknar med att produktionen ska öka, säger Peter Nimrodsson.

Fem miljonerssatsning

Satsningen ligger i storleksordningen fem miljoner kronor.

För några veckor sedan invigdes Lantmännen Agroetanols nya koldioxidfabrik intill etanolfabriken på Händelö, där man ska rena och ta till vara på den koldioxid som bildas vid etanolproduktionen. Den nya fabriken har i sin tur kostat upp mot 200 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.