Gängkriminella rustade för krig

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män greps i samband med storbråket i mars mellan kriminella gäng i Ryd i Linköping, där lägenheter attackerades med brandbomb och skottlossning. Nu åtalas trion för förberedelse till grov misshandel.

Männen, 23, 23 och 18 år, hade beväpnat sig med ett hemmatillverkat spjut bestående av ett knivblad som tejpats fast på ett yxskaft. De hade också ett basebollträ, en expanderbar batong och fyra knivar.

Två av dem hade skyddsväst vid gripandet, och den tredje hade en rånarluva. I stämningsansökan som lämnades in till Linköpings tingsrätt i dag kallas beslagen för gatustridsvapen.

Hämnd för attack på gängledare

Åklagaren kommer också lägga fram bevisning i form av uppgifter hämtade från de åtalades mobiltelefoner. Där framgår det att männen är gängmedlemmar, och att de hade beväpnat sig för att hämnas att en gängledare skadats under ett bakhåll i Ryd.

Männen greps måndagen den 10 mars efter flera dagars oroligheter i området. På fredagskvällen kastades en molotovcocktail mot en lägenhet. Senare på kvällen knivskars en person och flera vittnen rapporterade om skottlossning. Tidigt på lördagsmorgonen sköt någon mot en annan lägenhet i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.