Generna styr när hunden ber om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Hundars kommunikation med människan är till viss del medfödd visar forskare på Linköpings universitet.

Hundar är mästare på att kommunicera med människor. När hundar ställs inför svåra problem söker de ofta hjälp från sin ägare och det beteendet är till viss del medfött, visar en doktorand i etologi på Linköpings universitet.

– Vi har visat att det finns en skillnad hos hundar, där vissa är som vargar och andra söker mycket hjälp. Variationen beror till ungefär en fjärdedel på skillnader i arvsmassan, säger doktorand Mia Persson.

Undersökningen är den första där man i stort sett kan utesluta att beteendeskillnaderna beror på den mänskliga kontakt hunden haft i sin familj – i sitt hem, eftersom alla beaglar i studien växte upp på samma sätt.

Att söka hjälp och samarbete med människor visar sig därför vara en egenskap som till stor del är medfödd, men som också kan utvecklas med erfarenhet och ålder.

Forskarna har studerat 500 närbesläktade beaglar i tre månader.

Hundarna fick undersöka en låda där forskarna gömt godis. När hundarna inte lyckades komma åt godiset på grund av det fastskruvade locket, sökte de hjälp av människan som befann sig i rummet.

– Det var stor skillnad på hur de reagerade. Vissa uppträdde som vargar och försökte jobba självständigt. Andra var helt tvärtom och kom direkt till mig för att söka hjälp, trots att jag var en helt främmande person för dem, säger Mia Persson.

En del sökte först ögonkontakt, andra buffade med nosen för att få hjälp. Tikar och äldre djur var mer benägna att söka stöd.

Hundar har utvecklat en rad egenskaper som skiljer dem från förfadern, vargen. Bland annat just deras sociala förmågor riktade mot människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.