Gotland. Foto: NASA

Gotland vackrast från rymden

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska rymdstyrelsen NASA lade ut 140 av sina bästa satellitbilder till allmän omröstning på webben. Resultatet? Bilden av Gotland vann.

14 000 deltog i framröstningen av den vackraste satellitbilden över jorden och bilden av Östersjöns algblomning fick mest röster.

Bilderna som lagts ut består av fotografier som färglagts digitalt för att bli tydligare. Vad som många av bilderna vittnar om är den globala miljöförstöringen.

Ett exempel är den centralasiatiska Aralsjön, som betecknas som en av världens värsta miljökatastrofer. Saltsjön som släkt allt liv visade sig nu bara som ett antal oregelbundna fläckar.

Fotografiet av Gotland visar ön omvirvlad av blommande alger knep alltså förstaplatsen. Bilden beskrevs som en motsvarighet till Vincent van Goghs tavla Stjärnenatt.

Här kan du se alla NASA:s bilder.

Topp 5 vackraste platserna från rymden

1. Gotland

2. Yukondeltat, Alaska

3. Mississippifloden, USA.

4. Erg Iguidi, nordvästra Afrika.

5. Lake Eyre, Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.