Foto: Postnord

Gotländskt vikingafynd pryder nytt frimärke

Uppdaterad
Publicerad

Ett förgyllt hästbetsel från Broa på Gotland är ett av motiven på de nya frimärkena. Även ett sliversmycke från Vadstena har förärats med ett motiv. Frimärkena föreställer arkeologiska fynd i guld, silver och brons från yngre järnåldern och vikingatiden.

Både det gotländska betslet och silversmycket från Vadstena finns på Historiska museet i Stockholm. Det förgyllda hästbetslet från Broa hittades 1899 i en rikt utrustad krigargrav där soldaten begravts tillsammans med sin häst.

Smycket från Vadstena är ett hängsmycke i förgyllt silver som föreställer en kvinnogestalt. Det påträffades i en grav i Aska i närheten av Vadstena och tros vara från 800-talet.

– Vikingatiden upphör aldrig att fascinera. På mångas begäran uppmärksammar vi återigen vikingatiden, nu med motiv från yngre järnåldern, perioden från 550 till 1050. Föremålen vi visar kommer från fyndplatser i olika delar av Sverige, bland annat Gotland och Östergötland, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef på Postnord i ett pressmedelande.

Det gotländska betslet i guld beskrivs som enastående och består av ett munbett och 21 mästerligt utförda och förgyllda remtygsbeslag. Kvinnogestalten från Vadstena tros av flera forskare föreställa gudinnan Freja. Graven som smycket låg i är en av de mest exklusiva kvinnogravar som har hittats i Sverige.

Totalt släpps fem frimärken med motiv från yngre järnåldern och vikingatiden. Förutom fynden från Gotland och Vadstena finns även ett förgylllt beslag från Uppåkra utanför Lund , en buddhafigur från Helgö i Mälaren samt tre figuriner från Lunda utanför Strängnäs med i det nya häftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.